Καλλιστώ

ÎÎÎÏοÏοÏιÎκÏÏ ÎÏÎμμÎÏιÏμÏÏ


ΤεÏÎικÎÏ ÎÎÏÏÎµÎ¹Ï ÎºÎι μιΠÏειÏÎ ÎÏÏ Î´ÎµÎ¾Î¹ÏÏÎÏÎµÏ ÏÎ¿Ï ÎµÏιÏÏÎÏοÏÎ ÏÏο ÎÏομο ÎÎ ÏÏοÏδιοÏίζει, εÎÏοÏίζει, ÎξιοÎοÎεί κÎι ÎÎ ÏÏÎÏιμοÏοιεί ÏÎÎ ÏÎÎÏοÏοÏίΠÏÎ¿Ï ÏÏειÎζεÏÎι με ÎÏοÏεÎεÏμÎÏÎ¹ÎºÏ ÏÏÏÏο. Î ÏÎÎÏοÏοÏιÎκÏÏ ÎÏÎμμÎÏιÏμÏÏ ÏÏεÏίζεÏÎι με δεξιÏÏÎÏÎµÏ ÎÏεÏÎÎÏ, library literacy, computer literacy κÎι κÏιÏική ÏκÎÏÎ.

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ενότητα 2

Σχεδιάζω - Αναζητώ - Αξιολογώ

Η σωστή στρατηγική αναζήτησης θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.  Είναι απαραίτητο όμως να τις αξιολογήσετε πριν τις χρησιμοποιήσετε και ενδεχομένως να χρειαστεί να επαναπροσδιορίσετε τη στρατηγική σας.

  1. Τελεστές Boolean: Οι λογικοί τελεστές Boolean χρησιμοποιούνται σε μηχανές αναζήτησης, τόσο του Παγκόσμιου Ιστού όσο και των βιβλιοθηκών, προκειμένου να γίνει συνδυασμός δυο ή περισσοτέρων όρων ή φράσεων αναζήτησης. Οι λογικοί τελεστές είναι οι εξής:
    ΚΑΙ / AND
    boolean and
    ΟΧΙ / NOT
    Boolean NOT
    Ή / OR
    Boolean OR
  2. Λέξεις-κλειδιά:Προτείνεται η αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά στις εξής περιπτώσεις:
    1. όταν δε γνωρίζετε ακριβώς τον τίτλο του τεκμηρίου, βιβλίου-περιοδικού-άρθρου, που σας ενδιαφέρει
    2. όταν αναζητάτε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη τεχνική γλώσσα
    3. όταν δεν είστε σίγουροι για τις θεματικές επικεφαλίδες που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την περιγραφή του θέματος του τεκμηρίου από τους αρμόδιους βιβλιοθηκονόμους.
  3. Θεματική αναζήτηση:
    1. Η θεματική αναζήτηση πραγματοποιείται μόνο στο πεδίο του θέματος.
      Τα πλεονεκτήματά της είναι ότι:
      1. είναι πιο συγκεκριμένη από την αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά,
      2. οδηγεί σε πιο ακριβή αποτελέσματα και
      3. η αναζήτηση και ανάκτηση δεν επηρεάζεται από την ορολογία που χρησιμοποιεί ο κάθε δημιουργός.
    2. Τα μειονεκτήματα της θεματικής αναζήτησης και παράλληλα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χρήστες με τη θεματική αναζήτηση, είναι ότι:
      1. πολλές φορές οι θεματικές επικεφαλίδες είναι ιδιαίτερα εκτενείς και δύσχρηστες,
      2. διαφέρουν από τη φυσική γλώσσα και
      3. δεν χρησιμοποιούν όλοι οι φορείς τις ίδιες θεματικές επικεφαλίδες.
  4. Αναζήτηση φράσεων: Πραγματοποιείτε αναζήτηση, τοποθετώντας τη φράση σε εισαγωγικά π.χ. “επαγγελματική κατάρτιση”. Η χρήση εισαγωγικών περιορίζει τα αποτελέσματα της έρευνας και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο ποσοστό ακρίβειας.
  5. Αποκοπή: Πρόκειται για αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων γραμμάτων μιας λέξης με ένα το σύμβολο του αστερίσκου (*) -> Αποκοπή
  6. Αξιολόγηση πηγών:
    Οι πηγές που είναι διαθέσιμες από τη βιβλιοθήκη, έχουν αξιολογηθεί με συγκεκριμένα και τυπικά κριτήρια. Ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό μέχρι να φτάσει στο χρήστη της Βιβλιοθήκης έχει περάσει από διάφορα στάδια αξιολόγησης. Η αξιολόγηση των πηγών του Διαδικτύου και γενικότερα των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες μέσω του παγκόσμιου ιστού είναι ιδιαιτέρως σημαντική, γιατί όπως έχει ήδη αναφερθεί, το περιεχόμενο των ιστοσελίδων δεν υπάγεται σε μηχανισμούς αξιολόγησης: Κριτήρια Αξιολόγησης Πηγών Διαδικτύου
  7. Επαναπροσδιορισμός στρατηγικής: Ορισμένες φορές χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση της στρατηγικής της έρευνας εξαιτίας του αριθμού των αποτελεσμάτων. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αναζητήσεις παράγουν είτε πάρα πολλά αποτελέσματα είτε πολύ λίγα ή ακόμη είναι και τελείως άκαρπες. Αναθεώρηση στρατηγικής
Επιστροφή στην Ενότητα 1 Συνέχεια στην Ενότητα 3