Καλλιστώ

ÎÎÎÏοÏοÏιÎκÏÏ ÎÏÎμμÎÏιÏμÏÏ


ΤεÏÎικÎÏ ÎÎÏÏÎµÎ¹Ï ÎºÎι μιΠÏειÏÎ ÎÏÏ Î´ÎµÎ¾Î¹ÏÏÎÏÎµÏ ÏÎ¿Ï ÎµÏιÏÏÎÏοÏÎ ÏÏο ÎÏομο ÎÎ ÏÏοÏδιοÏίζει, εÎÏοÏίζει, ÎξιοÎοÎεί κÎι ÎÎ ÏÏÎÏιμοÏοιεί ÏÎÎ ÏÎÎÏοÏοÏίΠÏÎ¿Ï ÏÏειÎζεÏÎι με ÎÏοÏεÎεÏμÎÏÎ¹ÎºÏ ÏÏÏÏο. Î ÏÎÎÏοÏοÏιÎκÏÏ ÎÏÎμμÎÏιÏμÏÏ ÏÏεÏίζεÏÎι με δεξιÏÏÎÏÎµÏ ÎÏεÏÎÎÏ, library literacy, computer literacy κÎι κÏιÏική ÏκÎÏÎ.

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ενότητα 3

Και τώρα γράφω

Οι επιστημονικές εργασίες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις έρευνες και στις μελέτες, τις θεωρητικές δηλαδή εργασίες.

  1. Στάδια συγγραφής:
    1. ορισμός θέματος: η επιλογή ή ο ορισμός του θέματος της εργασίας θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και κατόπιν μελέτης γιατί καθορίζει από την αρχή το βαθμό δυσκολίας της εργασίας και επομένως την πιθανότητα για ένα καλό τελικό αποτέλεσμα.
    2. προσδιορισμός σκοπού και στόχων: βασικό στοιχείο είναι να καθοριστούν εξαρχής ο κύριος σκοπός και οι επιμέρους στόχοι της εργασίας.
    3. συλλογή βιβλιογραφίας: συγκέντρωση, μελέτη και τελική επιλογή των πληροφοριών που ανακτήθηκαν κατά την έρευνα
    4. δημιουργία προσχεδίου και αρχικού πίνακα περιεχομένων: Προσφέρουν τη δυνατότητα στο συντάκτη της εργασίας να οργανώσει εύκολα τη δομή του κειμένου του και να ελέγξει τη λογική ακολουθία των ενοτήτων στις οποίες θα το χωρίσει.
    5. σύνταξη αρχικού κειμένου: Σύνταξη αρχικού κειμένου
    6. αναθεώρηση κειμένου: Η σωστή αναθεώρηση μπορεί να γίνει μόνο μετά από ένα διάστημα αποχής από τη συγγραφή και μελέτη της εργασίας.
    7. ανάγνωση από τρίτο άτομο: μετά την πρώτη αναθεώρηση του κειμένου της εργασίας, καλό θα ήταν να ζητηθεί η βοήθεια κάποιου τρίτου προσώπου, το οποίο θα διαβάσει το κείμενο και θα εντοπίσει πιθανά λάθη ή παραλείψεις, τις οποίες δεν καταφέρατε να αποφύγετε.
    8. αναδιάρθρωση και συμπλήρωση τελικού κειμένου: τελευταία αναδιάρθρωση και συμπλήρωση του κειμένου, ώστε να λάβει την τελική μορφή του ως προς το περιεχόμενο και τη δομή.
  2. Δομή εργασίας:
    Έρευνα: Έρευνα
    Μελέτη: Μελέτη
  3. Υπόδειγμα εργασίας: Υπόδειγμα εργασίας
Επιστροφή στην Ενότητα 2 Συνέχεια στην Ενότητα 4